RIJSWIJK - CDA en PvdA verliezen hun steun onder de Nederlandse kiezers. Als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, blijven beide partijen steken op 34. Het CDA heeft er nu 44 en de PvdA 42. Alle andere partijen winnen ten opzichte van hun huidige zetelaantal in de Tweede Kamer.

Dat blijkt maandag uit een peiling van Maurice de Hond voor het SBS-programma Stem van Nederland, die is gehouden na het mislukken van de kabinetsformatie tussen CDA en PvdA donderdag. De VVD staat sterk in de peiling: 34 zetels, een winst van zes ten opzichte van nu. De SP, GroenLinks en D66 krijgen allen drie zetels erbij, de LPF twee en de ChristenUnie een. De SGP blijft gelijk.

Door de breuk tussen CDA en PvdA verwachten nog slechts weinig mensen dat zo'n coalitieregering er alsnog komt. Dacht driekwart van de ondervraagden onlangs dat het hierop uitdraaide, nu is dat nog maar 8 procent. De helft denkt dat er een hernieuwd kabinet van CDA, VVD en LPF komt. Van de respondenten wenst 28 procent voortzetting van de huidige coalitieregering, terwijl eveneens 28 procent juist het liefst een CDA-PvdA-kabinet wil.

Uit de peiling blijkt ook dat het vertrouwen in de politiek naar een dieptepunt is gezakt van 4,3. De afgelopen twee maanden schommelde dat nog tussen de 5 en 6. Ook het vertrouwen in CDA-leider en demissionair premier Balkenende gaat flink onderuit. Hij scoort met 4,6 in een klap lager dan alle andere fractieleiders, op LPF-leider Herben na. Eerder scoorde Balkenende rond de 6. Maar ook PvdA-leider Bos moet het ontgelden: hij daalt van 5,7 naar 5,0.