BANGALORE - De rechtbank in India heeft zondag opdracht gegeven tot de arrestatie van acht medewerkers van de drie organisaties Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LIW) en internetprovider Antenna die zijn aangeklaagd wegens smaad.

Dat hebben de organisaties zondag laten weten.

Arrestatiebevel

Volgens de betrokkenen is het arrestatiebevel uitgevaardigd omdat de Indiase kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI) een smaadklacht heeft ingediend tegen de organisaties en de internetproviders die ze toegang geven tot internet.

FFI voelt zich in goede naam en eer aangetast omdat SKK en LIW een rapport op internet publiceerden met verklaringen van werknemers van FFI en dochteronderneming Jeans Knit over de slechte werkomstandigheden bij de kledingfabrikant.

Cybercrime

FFI en Jeans Knit beschuldigen de Nederlandse campagnevoerders van cybercrime, racistische en xenofobische handelingen en smaad.

De bedrijven zijn het beu dat de actiegroepen blijven hameren op betere arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken. Jeans Knit produceert onder meer voor G-Star.

Onzeker

Het is niet zeker dat de actievoerders daadwerkelijk gearresteerd worden. Volgens de organisaties wordt het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi nu gevraagd uitvoering te geven aan het arrestatiebevel door de Nederlandse overheid om uitlevering te vragen en mogelijk Interpol om opsporing te verzoeken.

Schijnproces

Volgens SKK, LIW en Antenna is sprake van een "schijnproces" en is het de bedoeling "kritische organisaties de mond te snoeren".

De organisaties dringen er bij de Nederlandse regering op aan niet akkoord te gaan met uitlevering en zich achter de kritiek van de organisaties te scharen.