MOSKOU - President Vladimir Poetin heeft de parlementsverkiezingen in Rusland zondag triomfantelijk gewonnen.

Zijn partij, Verenigd Rusland, lijkt volgens gedeeltelijke uitslagen verzekerd van ruim 63 procent van de stemmen.

Kiesdrempel

Slechts een oppositiepartij heeft de kiesdrempel van 7 procent gehaald: de Communistische Partij die kan rekenen op 12 procent van de stemmen.

De twee andere partijen die in de Doema komen, de ultranationalistische LDPR en de partij Eerlijk Rusland, zijn meestal op de hand van Poetin.

Die kan daardoor rekenen op een meerderheid die ruim voldoende is om de grondwet te wijzigen.

Aanvechten

De Communistische Partij gaf zondag meteen aan de uitslag aan te zullen vechten. Volgens een partijfunctionaris zijn er op de verkiezingsdag "schendingen die alle acceptabele normen overschrijden" geweest.

"Onze advocaten zijn al begonnen met het voorbereiden van een klacht aan het hooggerechtshof", zei Vadim Solovjev, het hoofd van de juridische afdeling van de Communistische Partij.

Partijwaarnemers

Volgens hem hebben circa 300.000 partijwaarnemers ongeveer 10.000 overtredingen door het hele land waargenomen.

Eerder sprak partijleider Gennadi Zioeganov van de "moeilijkste, smerigste en meest onverantwoorde" verkiezingen in Rusland ooit.

Overtredingen

Ook niet-partijgebonden Russische waarnemers meldden zondag duizenden overtredingen van de regels. Zo moesten werknemers gedwongen op hun werk stemmen, onder het toeziend oog van hun bazen, en militairen in de kazernes.

Ook werden studenten, artsen en kantoormedewerkers bedreigd met disciplinaire maatregelen als zij niet zouden gaan stemmen.

Kasparov

Volgens oud-wereldkampioen schaken Garry Kasparov is zelfs tegen patiënten in ziekenhuizen gezegd dat hun behandeling wordt stopgezet als zij niet stemmen.

Er waren deze keer minder dan tachtig westerse waarnemers voor de verkiezingen in het grootste land op aarde dat zich uitstrekt over elf tijdzones.

Van Bommel

Onder hen het SP-Kamerlid Harry van Bommel die de indruk had dat de procedures goed gevolgd worden. Van Bommel bezocht bijna dertig stembureaus en zegt nauwelijks onregelmatigheden te hebben gezien.

"Het lijkt of alles goed wordt uitgevoerd. Identificatie wordt goed gecontroleerd, mensen worden juist geregistreerd. Ook waren overal lokale waarnemers aanwezig, ook van andere partijen dan die van Poetin."

Poetin

De verkiezingscampagne draaide in vergaande mate om de persoon van Poetin. Die wil een rol van betekenis blijven spelen, als hij zich na twee ambtstermijnen volgens de grondwet niet herkiesbaar kan stellen bij de presidentsverkiezingen in maart 2008.

Veel waarnemers zagen de parlementsverkiezingen dan ook als een soort referendum over een blijvende machtspositie van Poetin.