AMSTERDAM - VluchtelingenWerk Nederland (VWN) steunt de oproep van Doekle Terpstra om een tegenbeweging in gang te zetten tegen de 'ophitsende' toon waarmee PVV-politicus Geert Wilders het vreemdelingendebat domineert.

"We moeten elkaar zien te vinden in een gezamenlijke agenda tegen de 'Verwildering' van de samenleving", zei VWN-directeur Edwin Huizing zondag.

Storen

Hij stoort zich aan de eenzijdige wijze waarop buitenlanders in het debat worden belicht. "Je kunt niet zeggen dat laag geschoolde immigranten allemaal schorriemorrie zijn en alleen hoog opgeleide kenniswerkers naar Nederland halen. Zo werkt het niet in deze wereld."

Terpstra heeft dit weekeinde opgeroepen tot een tegenbeweging tegen Wilders. Mohamed Sini van de stichting Islam en Burgerschap heeft de handschoen opgepakt en wil de beweging vormgeven.

Beweging

Wat Terpstra betreft, wordt het een brede beweging, gesteund door vakbonden en migrantenorganisaties. De vakcentrale CNV, waarvan Terpstra voorzitter is geweest, beraadde zich zondag nog op een reactie.

De FNV liet weten elk initiatief voor meer tolerantie een warm hart toe te dragen, maar de vakcentrale wil zich niet bezighouden met partijpolitiek. Een actie tegen een partij of politicus ligt volgens een woordvoerder niet op de weg van de FNV.