BRUSSEL - Belgische politici zijn koortsachtig aan het overleggen en aftasten welke coalities nog mogelijk zijn.

Dit volgt op het ontslag zaterdag van formateur Yves Leterme, die een half jaar vruchteloos had gezocht naar een coalitie van christendemocraten en liberalen.

Koning Albert

Andere eenvoudige coalities krijgen echter geen meerderheid in het parlement of zijn al door partijen afgewezen.

Koning Albert II heeft zondag nog geen nieuwe informateur of formateur aangewezen, wat duidt op grote moeilijkheden.

Ecolo

Zaterdag leek het er nog op dat de Waalse groene partij Ecolo snel de dwarsliggende CDH zou vervangen in de beoogde coalitie.

Maar Ecolo stelde direct de onhaalbare eis dat het radicaal-Vlaamse N-VA de onderhandelingen moet verlaten.

Socialisten, liberalen en groenen kritiseerden zondag de christendemocraten omdat die zich sterk hebben verbonden aan het Vlaams-nationalistische N-VA en ook nog het premierschap opeisen voor Yves Leterme.

Verhofstadt

Opmerkelijk is dat demissionair premier Guy Verhofstadt plots prominent terug is op het politieke toneel: hij was een half jaar uit zicht na de verkiezingsnederlaag van zijn Open VLD.

Verhofstadt (54), premier sinds 1999, bezocht zaterdagavond de koning en voerde zondag geheim overleg met de Waalse liberale MR-leider Didier Reynders.

Oplossing

Volgens Olivier Maingain van het radicaal-Waalse FDF is Verhofstadt een van de weinige politici die nog een oplossing kan uitdokteren voor de politieke crisis: hij kan bestaande tegenstellingen overstijgen, ook omdat hij aftredend premier is.