BAGDAD - De grootste partij van Iraakse soennieten in het parlement in Bagdad, het Iraakse Concensus Front, staakt haar boycot van de volksvertegenwoordiging.

Dat heeft de vooraanstaande soennitisch parlementariër Adnan al-Dulaimi, om wie de boycot zaterdag begonnen was, zondag laten weten.

Huisarrest

Dulaimi verscheen zondag in het openbaar nadat hij naar eigen zeggen onder huisarrest was geplaatst. Dat was voor zijn collega's van het front zaterdag reden om niet terug te keren in parlement.

"Omdat het huisarrest is opgeheven, keert het Iraakse Concensus Front terug naar bijeenkomsten van het parlement", zei Dulaimi op de Iraakse televisie.

Autobom

Iraakse militairen ontdekten enkele dagen geleden een onontplofte autobom op het terrein van een kantoor van Dulaimi. Volgens de autoriteiten werd zijn woning daarom uit veiligheidsoverwegingen bewaakt.

Dulaimi zei echter dat de kennelijk mislukte aanslag op zijn leven werd gebruikt om hem in diskrediet te brengen.

Consensus Front

Het Consensus Front stapte begin augustus boos uit de regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki. Het stelde dat de premier niet optreedt tegen sjiitische doodseskaders en milities en voorts willekeurig soennieten laat arresteren.

Door het incident rond Dulaimi dreigden de spanningen tussen sjiieten en soennieten nog verder op te lopen.

Zwaarbeveiligd

Dulaimi werd zondag van zijn woning naar de zwaarbeveiligde Groene Zone, waar het parlement en buitenlandse ambassades staan, gebracht.

Hij zal daar in ieder geval tot donderdag in een hotel verblijven totdat het onderzoek naar de zaak is afgerond.

Zeven bewakers van Dulaimi die waren opgepakt zijn "positief" getest op sporen van explosieven, meldde een regeringswoordvoerder zondag.