MOSKOU - Het opkomstpercentage bij de Russische parlementsverkiezingen zondag is duidelijk hoger dan in 2003.

In de middag had landelijk al 42,5 procent van de circa 107 miljoen stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht. Dat is zo'n 7 procent meer dan vier jaar geleden.

Poetin

Op voorhand staat vast dat Verenigd Rusland, de partij waarvan president Vladimir Poetin lijsttrekker is, de verkiezingen zal winnen. In de laatste peilingen stond Verenigd Rusland op bijna 70 procent.

Een hoog opkomstcijfer is voor Poetin belangrijk omdat hij er ook een soort volksraadpleging over zijn bewind van heeft gemaakt.

Kritiek

De oppositie heeft zondag stevige kritiek geuit op deze verkiezingen, waarbij voor de komende vier jaar de 450 leden van de Doema worden gekozen.

"Dit zijn de meest oneerlijk en onverantwoordelijke verkiezingen" ooit in Rusland, zei de leider van de Communistische Partij, Gennadi Zjoeganov.

Nemtsov

Boris Nemtsov, de leider van de oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten, zei dat de verkiezingen een "politieoperatie" zijn.

Garri Kasparov, die met Ander Rusland niet meedoet aan de verkiezingen, sprak van "een verkrachting van het electorale systeem". Kasparov bracht zondag een proteststem uit in Moskou