MOSKOU - Waarnemers hebben zondag de eerste overtredingen gemeld bij de Russische parlementsverkiezingen. Dat heeft Grigori Melkoniants zondag gezegd.

Hij beheert een speciaal voor de verkiezingen ingestelde hotline voor Golos, de Russische organisatie van waarnemers.

Dwang

Volgens Melkoniants komen uitgebreide meldingen vanuit heel Rusland over werknemers die zijn gedwongen om een speciaal formulier in te vullen, waardoor ze op hun werk moesten stemmen, onder het toeziend oog van hun bazen.

Ook hebben waarnemers van Golos gemeld dat er illegaal campagne wordt gevoerd op de dag van de verkiezingen.

Zo hing er een grote poster van president Vladimir Poetins partij Verenigd Rusland op een stembureau. Verder worden in diverse stembureaus meerdere kiezers in één stemhokje toegelaten.

Smeergeld

Een beller vertelde Golos dat haar 300 roebel (8 euro) smeergeld is aangeboden om op Verenigd Rusland te stemmen. "Ze zeiden dat het legaal is, maar andere partijen mogen natuurlijk niet aan omkoping doen."

Alle elf partijen die officieel staan geregistreerd voor de verkiezingen mochten waarnemers sturen.

Waarnemers

Waarnemers van de Communistische partij, die gezien wordt als de belangrijkste oppositiepartij, meldden ook "een enorme hoeveelheid overtredingen vanuit het hele land". Volgens partijlid Andrei Klichkov mochten diverse waarnemers de stembureaus niet in.

Ook twee waarnemers van de liberale Unie van Rechtse Krachten werden niet toegelaten in een stembureau, zeiden ze op een Russische radiozender.

In totaal zijn er enkele honderdduizenden Russische en rond de 330 buitenlandse waarnemers aanwezig bij de verkiezingen.