ROTTERDAM - De politie heeft tijdens het uitgaan in Rotterdam acht jonge drinkers gesnapt met een borrel in de hand. Ze controleerde sinds vrijdagmiddag of jongeren onder de 16 in het openbaar alcohol nuttigden of flessen drank geopend bij zich hadden.

De politie snapte drie 16-jarigen. Ook twee jongeren van 17 jaar, twee van 18 jaar en een van 19 jaar gingen op de bon. Zij zaten met teveel alcohol op de fiets of liepen met een krat bier over straat. Daarnaast deden 40 jongeren vrijwillig mee aan een blaastest. Zij doorstonden de proef goed.

VWA

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleerde op de verkoop van drank bij de detailhandel. Barmensen werden aangesproken bij het zien van te jonge drinkers. Bovendien vonden er op meerdere plekken verkeerscontroles plaats.

Alle jongeren onder de 25 jaar werden extra in de gaten gehouden. Cameratoezicht hielp agenten daarbij. Bij overtredingen belde de politie de ouders.

De actie begon vrijdagmiddag op het Stadhuisplein, waar diverse cafés zitten. Met de actie wilden deelnemende partijen een signaal afgeven naar de jeugd, de ouders, verkeer, horeca en detailhandel. Zij hopen dat hiermee de openbare dronkenschap afneemt, de regelgeving beter wordt nageleefd en dat er minder ongevallen door drank plaats vinden.

Minderjarigen

Eind juni werd een vergelijkbare actie gehouden op het Centraal Station. Bij deze nulmeting betrapte de politie aan het begin van de avond 37 alcoholdrinkende minderjarigen.

Aan de actie namen behalve de politie, ook het Openbaar Ministerie, Bureau HALT, vervoerder RET, VWA, Veilig Verkeer Nederland, verslavingszorg Bouman GGZ, Stadstoezicht, particuliere beveiligers en de gemeente deel. De gemeente Rotterdam voert een alcoholmatigingsbeleid.