LONDEN - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw heeft maandag gezegd dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten niet van plan zijn na Irak Syrië aan te vallen.

Hij voegde daar in een interview met de Britse zender BBC aan toe dat Damascus wel een aantal belangrijke vragen moet beantwoorden. "Er is geen lijst met volgende doelen", zei Straw in Bahrein tijdens een rondreis door het Golfgebied. Straw zei te betwijfelen of Syrië chemische wapens maakt.

"Het is belangrijk dat Syrië bereidheid toont om antwoord te geven op de vragen over de mensen die vanuit Irak naar Syrië zouden zijn gevlucht en over andere zaken, waaronder of ze feitelijke chemische of biologische wapens produceren." Syrië moet zich wel realiseren dat er na de val van het regime-Saddam Hussein een "nieuwe werkelijkheid" is ontstaan.

Iraakse wetenschappers

In Londen zei de Britse Defensie-minister Geoff Hoon maandag bezorgd te zijn dat Syrië wellicht gevluchte Iraakse wetenschappers en militaire deskundigen gebruikt om massavernietigingswapens te maken. "Het is belangrijk dat we met Syrië blijven praten", aldus Hoon. Groot-Brittannië en de VS hebben Syrië de afgelopen dagen meermalen gewaarschuwd geen onderdak te bieden aan gevluchte aanhangers van Saddam Hussein.

Volgens Hoon blijven de Amerikaanse en Britse troepen er heilig van overtuigd dat Irak over massavernietigingswapens beschikt. Het zal wel enige tijd duren voor die zijn gevonden, denkt de Britse minister.