BAGDAD - De grootste partij van Iraakse soennieten in het parlement in Bagdad, het Iraakse Concensus Front, boycot de volksvertegenwoordiging.

Soldaten weigerden zaterdag een vooraanstaand soennitisch parlementariër, Adnan al-Dulaimi, de toegang tot het parlementsgebouw. Het front keert niet terug in parlement zonder al-Dulaimi.

Geruchten

Een regeringswoordvoerder erkende zaterdag dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen mensen rond al-Dulaimi loopt. Hij ontkende echter geruchten dat al-Dulaimi onder huisarrest wordt geplaatst. Militairen rond zijn woning moeten hem beschermen.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben Amerikaanse en Iraakse militairen een onontplofte autobom op het terrein van een kantoor van al-Dulaimi gevonden. Een werknemer van de politicus had volgens hen de sleutel van de auto. Ze hebben een zoon van al-Dulaimi en tal van zijn lijfwachten voor ondervraging opgepakt.

Diskrediet

Al-Dulaimi heeft gezegd dat hij terrorisme verafschuwt. De Amerikaanse en Iraakse militairen gebruiken nu een mislukte aanslag op zijn leven om hem in diskrediet te brengen, zei al-Dulaimi tegen de BBC. Het incident kan de spanningen tussen de meerderheid van de sjiieten en de soennieten mogelijk verder opdrijven.

Het Consensus Front stapte begin augustus boos uit de regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki. Het stelde dat de premier niet optreedt tegen sjiitische doodseskaders en milities en voorts willekeurig soennieten laat arresteren.