NYALA - De voorbereidingen voor de vredesmacht voor Darfur lopen maanden achter op schema. Dit heeft haar commandant, de Nigeriaanse generaal Martin Luther Agwai, zaterdag in Sudan gezegd tegen journalisten.

Het was de bedoeling dat op 1 januari 26.000 man klaar zouden staan voor een gemengde vredesmacht van Verenigde Naties en Afrikaanse Unie (AU). Agwai heeft tot nu toe hooguit 9000 man ter beschikking, van wie 6200 nu al in Darfur zijn met een AU-mandaat.

Helikopters

Agwai heeft nog geen enkele toezegging voor de benodigde 24 helikopters, onontbeerlijk voor het functioneren van de missie in een regio ter grootte van Frankrijk.

Door het geweld in Darfur zijn sinds 2003 al zeker 200.000 mensen om het leven gekomen. Circa 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen of van huis en haard verdreven.

Burgerbevolking

Arabische Janjaweed-milities, die door de regering in Khartum zouden worden gesteund, hebben het gemunt op de zwarte burgerbevolking; daarnaast doen tal van andere groeperingen mee aan de gewapende strijd.

De situatie in Darfur geldt als een van de zwaarste humanitaire crises ter wereld. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur en heeft al twee arrestatiebevelen uitgevaardigd.