MOSKOU - In het Verre Oosten van Rusland zijn om 08.00 uur zondagochtend (plaatselijke tijd, zaterdag 21.00 uur Nederlandse tijd) de eerste stembureaus opengegaan voor de verkiezing van een nieuw parlement.

Op een ijzige, koude ochtend aan de Russische kust van de Stille Oceaan kwamen bejaarde kiezers aanschuiven in een stembureau in het Siberische Petropavlovsk-Kamtsjatka. In Vladivostok gaan de stembureaus twee uur later open.

Tijdzones

Rusland, het grootste land ter aarde, strekt zich uit over elf tijdzones. De laatste stembureaus sluiten zondagavond om 19.00 uur (onze tijd) in Kaliningrad, het voormalige Duitse Königsberg.

De parlementsverkiezingen worden gezien als referendum over de politieke toekomst van president Vladimir Poetin (55), die zich bij de presidentsverkiezingen in maart 2008 volgens de grondwet niet herkiesbaar kan stellen voor een derde termijn. Zijn partij, Verenigd Rusland, hoopt haar tweederdemeerderheid in het parlement te verdedigen.

Circa 107 miljoen kiesgerechtigde Russen zijn opgeroepen hun stem uit te brengen. In totaal doen elf partijen mee aan de gang naar de stembus. 330 buitenlandse waarnemers houden een oogje in het zeil.

Veiligheid

De verkiezingen zijn omgeven door veiligheidsmaatregelen zonder precedent. Bijna een half miljoen agenten en militairen zijn op de been gebracht voor de bewaking van de circa 96.000 stembureaus, trein- en metrostations en openbare gebouwen.