ANKARA - Turkije heeft zaterdag laten weten dat het Noord-Irak is binnengevallen. Het doelwit, de Koerdische Arbeiderspartij PKK, en de Amerikaanse troepen in Irak zeiden er echter niets van te weten.

Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen artillerie ingezet tegen "vijftig tot zestig terroristen" die zich houden ophouden ten zuidoosten van de Turkse stad Cukurca in de bergachtige provincie Hakkari. De Turken hebben naar eigen zeggen ook luchtacties uitgevoerd.

Volgens het Turkse leger hebben de militairen de Koerden zware verliezen toegebracht. Volgens een PKK-functionaris heeft die operatie nooit plaatsgevonden en hebben de Koerden dus ook geen verliezen geleden.

Toestemming

Het Turkse kabinet gaf vrijdag toestemming voor een grensoverschrijdende actie tegen strijders van de PKK.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Irak zei dat hij niet op de hoogte was van een Turkse invasie in Iraaks Koerdistan. Ook een woordvoerder van Masoud Barzani, de president van de Koerdische regio in Irak, was niet op de hoogte van een militaire actie van de Turken.

Beschietingen

Hij zei dat mogelijk sprake was van artilleriebeschietingen. Een groot grondoffensief van de Turken leek de zegsman van Barzani onwaarschijnlijk gezien de weersomstandigheden. De woordvoerder repte van hevige sneeuwval en andere winterse omstandigheden.

Turkije heeft zeker 100.000 militairen samengebracht aan de grens met Irak om de 3000 rebellen die zich in Noord-Irak ophouden aan te kunnen vallen. Strijders van de PKK in Irak steken geregeld de Iraaks-Turkse grens over om doelen in Turkije te bestoken.