MADRID/PARIJS - Een Spaanse politieman is zaterdag in het zuiden van Frankrijk doodgeschoten door vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Een andere agent raakte ernstig gewond en ligt in coma.

De Spaanse agenten werden in Capbreton beschoten toen ze tijdens een zoektocht met Franse collega's naar ETA-leden in een auto wilden stappen, aldus de Spaanse en Franse politie.

Gijzeling

De daders zijn vermoedelijk twee mannen en een vrouw. Na de schietpartij gijzelden de vermoedelijke ETA-leden een automobiliste. In de auto van de vrouw reden ze naar het noorden. In een bos in de buurt van Bordeaux lieten de ontvoerders de vrouw gaan.

De al vier decennia durende strijd van de ETA heeft meer dan achthonderd mensen het leven gekost. De laatste dodelijke aanslag van ETA vond in december 2006 plaats. Toen kwamen twee mannen om door een autobom in een parkeergarage op het vliegveld van Madrid.

Veroordeeld

De Spaanse politieke partijen, de vakbonden en de werkgevers hebben de nieuwe ETA-aanslag veroordeeld. Zij hebben voor dinsdag opgeroepen tot een grote betoging tegen het terrorisme.