BRUSSEL - De kabinetsformatie in België is zaterdag weer vastgelopen. Formateur Yves Leterme bezoekt rond 14 uur koning Albert II, waarschijnlijk om zijn ontslag in te dienen.

De voortslepende formatie duurt al 174 dagen, een Belgisch record en bijna een Europees record.

Formateur Yves Leterme had de vier beoogde coalitiepartijen een ultiem voorstel gedaan dat "te nemen of te laten" was. Dat vereist dat bij de staatshervorming alles bespreekbaar is. Bovendien zouden de deelstaten Vlaanderen en Wallonië meer bevoegdheden krijgen bij de belastingen.

CHD

De Waalse christendemocratische partij CDH weigerde zaterdag akkoord te gaan. De liberale partijen MR en Open VLD stemden wel in, net als Letermes eigen partij CD&V.

Vlaamse media vermoeden dat een nieuwe formateur de CDH zal inwisselen voor een andere Waalse partij. Dat kan de Waalse groene partij Ecolo zijn.

Vastgelopen

De formatie was al enkele malen eerder vastgelopen. In de zomer heeft zelfs de koning even de formatie overgenomen. Ook de parlementsvoorzitter heeft een tijdje de onderhandelingen geleid.

De Vlamingen en Walen denken vrijwel tegengesteld over de bevoegdheden van de deelstaten. De Vlamingen willen meer bevoegdheden voor hun regio. Walen willen dat niet. Reden is dat de Vlamingen jaarlijks miljarden euro's steun betalen aan de Walen.

Republiek

Vlaams-nationalistische partijen als Vlaams Belang en N-VA willen een republiek uitroepen.

De spanningen tussen de Nederlands- en Franstaligen leidden al tot een tegenbeweging. Zo gingen half november 35.000 mensen de straat op voor een Mars van de Eenheid. In Brussel hangt de Belgische driekleur (zwart-geel-rood) uit honderden ramen.