DEN HAAG - Nederland blijft ook na augustus 2008 verzekerd van de steun van Australië en de Verenigde Staten in Uruzgan. Dat hebben zij Nederland toegezegd, zo blijkt uit de zogenoemde artikel 100-brief die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Amerikaanse militairen blijven op de bases in het noorden van de provincie. Het onder Nederlands commando staande Task Force Uruzgan (TFU) blijft in Tarin Kowt en Deh Rawod.

Australië, dat met special forces en een reconstructie team deel uitmaakt van TFU, blijft alleen als Nederland haar missie verlengd. Australië heeft ongeveer 900 militairen in de Afghaanse provincie.

Troepen

Het kabinet rekent er ook op dat de andere internationale troepen die nu in de zuidelijke (buur)provincies aanwezig zijn, daar onverminderd actief zullen blijven.

Het gaat om Canada, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Denemarken, Estland, Litouwen, Tsjechië, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten en Roemenië. Maar Canada moet nog een beslissing nemen over de verlenging van de missie in Kandahar in 2009.

Toezeggingen

Vijf andere landen hebben politieke toezeggingen gedaan om een bijdrage te leveren in Uruzgan. Dat betekent dat daar, net als in Nederland, nog parlementaire goedkeuring nodig is.

Het gaat om Slowakije, Hongarije, Frankrijk, Tjechië en Georgië. Met een aantal niet nader genoemde partners wordt nog gesproken over het leveren van chirurgische teams voor het militaire hospitaal op de basis in Tarin Kowt.

Ommeletjes

Vooralsnog ziet het er naar uit dat Slowakije, Hongarije en Frankrijk elk een team levert dat "op de grond" en al vechtend Afghaanse militairen opleidt. Nu zijn er vier Nederlandse van deze zogenoemde "ommeletjes" (OMLT's).

Dat aantal zal worden teruggebracht tot twee, zodat er uiteindelijk in totaal vijf teams overblijven. Op dit moment zijn er ruim 950 Afghaanse militairen (ANA) in Uruzgan. Het kabinet gaat er vanuit dat dit er in april 2008 tussen de 1200 en 1400 zullen zijn.

Bewaking

Slowakije en Tsjechië nemen in het plan van het kabinet de bewaking van de 'Nederlandse' militaire bases in Tarin Kowt en Deh Rawod over.

Over een aanbod van Georgië om 200 militairen met eigen materieel te leveren, wordt nog nagedacht. Volgens het kabinet moeten de capaciteiten van de Georgiërs nog militair technisch worden onderzocht.

Lucht

Nederland wil zelf de hele veiligheidsketen in de hand houden, ook in de lucht met vijf Apache gevechtshelikopters en vier F-16's. Daarnaast wil Nederland de leiding houden over TFU en als eerste aanspreekpunt aanblijven voor de Afghaanse overheid.

Het voordeel is daarbij ook dat Nederland een doorslaggevende stem heeft over alle operaties die in de provincie worden uitgevoerd. Bovendien blijft Nederland vertegenwoordigd in de diverse ISAF hoofdkwartieren.

Militairen

Het kabinet wil het aantal Nederlandse militairen in Uruzgan met een paar honderd terugbrengen tot ongeveer 1000 tot 1100. Samen met de de Nederlanders in hoofdstad Kabul en Kandahar zal Nederland ongeveer 1350 tot 1450 militairen na augustus 2008 in Afghanistan houden. Nu zijn dat er ruim 1650.

Om deze toezegging mogelijk te maken, trekt Nederland zich begin 2008 voor een deel terug uit de snelle reactiemacht NRF van de NAVO.

Het gaat onder meer om een militair hospitaal en logistiek personeel. Eerder maakte het kabinet al bekend dat het onder meer minder F-16's voor deze reactiemacht beschikbaar had.