RIJSWIJK - De aanvoer van Nederlandse eieren van legbedrijven naar de zogenaamde pakstations neemt met 40 tot 50 procent af. Dit heeft T. Van Dijk, voorzitter van de Nederlandse organisatie van eierhandelaren (Anevei), maandag gezegd. De cijfers zijn berekend door het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE).

De eierenaanvoer wordt verstoord door het leegruimen van alle kippenbedrijven in de Gelderse Vallei en het afsluiten van Limburg. "Als de vogelpest nu snel onder controle is, zullen de problemen nog minimaal een halfjaar aanhouden", voorspelt Van Dijk. "Blijft het virus langer doorwoekeren dan loopt dat op tot ruim een jaar".

Ontslagen

"Ik ben redelijk pessimistisch", zo zegt Van Dijk. "Er gaan zeker ontslagen vallen bij de pakstations en in de verwerkende industrie".

De consument ondervindt momenteel weinig hinder van de problemen. Sinds vorige week vrijdag mogen eieren weer vervoerd worden naar de pakstations, die ze weer vervoeren naar de supermarkten. Volgens Van Dijk doen de pakbedrijven hun best om aan de vraag te voldoen, maar omdat de aanvoer van eieren naar de pakstations al met 25 procent is gedaald, lukt dit niet altijd.

Pasen

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hoeft met Pasen niemand zonder eieren te zitten. "Sinds het opheffen van het landelijke vervoersverbod voor eieren liggen ze weer in de winkel, alleen sporadisch zijn er nog winkels zonder voorraad", aldus een woordvoerder.

Er zijn volgens het CBL nog geen eieren uit het buitenland ingevoerd, maar mochten er niet genoeg Nederlandse eieren zijn om aan de vraag te voldoen dan kan dit volgens de woordvoerder altijd nog.