DEN HAAG - De 35-jarige IJmuidenaar Arjen Hilbers en dertig andere toeristen die ruim anderhalve maand geleden spoorloos verdwenen in de woestijn van Algerije, zijn ontvoerd door terroristen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vernomen uit de contactgroep van betrokken landen.

Onder de ontvoerden zijn behalve de Nederlander Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers. Een grootscheepse zoekactie die de Algerijnse autoriteiten op touw hadden gezet, heeft niks opgeleverd.

Het ministerie wil niet ingaan op de vraag of de ontvoerders eisen hebben gesteld. "In het belang van het onderzoek en de veiligheid van de ontvoerden doen we geen mededelingen over de te nemen stappen", aldus de woordvoerder.

De IJmuidenaar was bezig aan een avontuurlijke vakantierit op de motor. Aanvankelijk werd gedacht dat een natuurramp de reizigers had getroffen, maar die mogelijkheid wordt inmiddels uitgesloten. Het Algerijnse leger zette een grootscheepse zoekactie op met helikopters met nachtzichtapparatuur, terreinwagens en kamelen, maar zonder succes.

De familie van Hilbers reist maandag naar Berlijn. Daar wordt zij evenals de familie van de andere vermisten ingelicht door de Duitse autoriteiten.