DEN HAAG - Justitie is gestopt met omvangrijke vuurwerkcontroles aan de grens met België. In plaats daarvan richt het Openbaar Ministerie (OM) zich op de aanpak van grote handelaren in illegaal vuurwerk.

Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket vrijdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Het OM houdt geen landelijk georganiseerde grenscontroles meer, maar politiekorpsen in het zuiden des lands controleren particulieren nog wel op de invoer van illegaal vuurwerk.

Justitie heeft haar aandacht verlegd naar de grote handelaren in de veronderstelling dat die aanpak effectiever is. Zij zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van grote hoeveelheden vuurwerk in Nederland, aldus het functioneel parket.

Kentekens

In het verleden werden vuurwerkwinkels net over de grens met België in de gaten gehouden door Nederlandse opsporingsambtenaren in burger. Zij gaven de kentekens van Nederlanders die vuurwerk in hun auto's laadden door aan collega's in Nederland. De auto's werden vervolgens van de weg gehaald zodra ze de Nederlandse grens passeerden.

Die methode was volgens het OM te intensief en leverde relatief weinig op. Daarom kiest justitie sinds vorig jaar voor een andere aanpak.