RIJSWIJK - De Nederlandse Spoorwegen kampen maandag met ernstige problemen tussen Rotterdam-Lombardijen en Dordrecht. Door een brand in twee kabelgoten kunnen wissels en seinen niet worden bediend en rijden er niet of nauwelijks treinen op het drukbereden baanvak.

Een woordvoerder van de Railverkeersleiding zegt dat de reizigers met fikse vertragingen te kampen hebben. De hogesnelheidstrein Thalys tussen Amsterdam en Frankrijk rijdt om via Den Bosch en doet dus Rotterdam, Den Haag en Schiphol niet aan.

Het spoorbedrijf liet onder meer pendeltreinen via het goederenspoor rijden, maar doordat de storing zich uitbreidde is ook dat niet meer mogelijk. Bussen zijn ingezet. De Railverkeersleiding verwacht dat het repareren van de kabels nog tot in de loop van de middag zal duren. “We hopen dat de treinen in de avondspits al dan niet beperkt weer kunnen rijden”, aldus de woordvoerder.

Behalve de Thalys zijn onder meer ook de internationale treinen tussen Amsterdam en Brussel en de intercity's Amsterdam Centraal-Dordrecht, Den Haag Centraal-Heerlen, Amsterdam Centraal-Vlissingen en Den Haag Centraal-Venlo getroffen.

De brand is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een slijptrein. Deze veroorzaakte bij het slijpen van de rails een vonkenregen. De daarop ontstane brand beschadigde diverse kabels, aldus de Railverkeersleiding.