ROTTERDAM - De Islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam heeft subsidiegeld gebruikt voor diverse reizen in 2005 en 2006 naar Saudi-Arabië.

Volgens de Onderwijsinspectie is circa 200.000 euro besteed aan reizen, die "geen educatief karakter" hadden. Een woordvoerster van de inspectie heeft dit donderdag laten weten.

De inspectie startte een onderzoek naar misstanden op de school naar aanleiding van een anonieme brief. Uit dat onderzoek is ook gebleken dat twee imams wel op de loonlijst van de school staan, maar geen werkzaamheden uitvoeren.

Examens

Ook bleken examinatoren van de school bij het corrigeren van de examens te veel punten toe te kennen. De inspectie vindt de examens getuigen van een "ernstig gebrek aan kwaliteit".

Expositie

Volgens voorzitter van het schoolbestuur Belgacem Naas zijn de reizen gemaakt in het kader van een tentoonstelling van het Maritiem Museum. De deelnemers hebben in Saudi-Arabië materiaal gemaakt voor die expositie.

Volgens hem zijn de uitstapjes bekostigd uit geld van de school zelf. Dat was onder meer afkomstig uit een boekenfonds en opbrengsten van de kantine.

De twee imams doen volgens hem wel werkzaamheden op de school, en nemen daarin zelfs een belangrijke plaats in.

Aangifte

Het ministerie van Onderwijs heeft al aangifte gedaan bij justitie. Naar het exacte bedrag van de besteding van het subsidiegeld wordt nog onderzoek gedaan.