TIKRIT - De Amerikaanse strijdkrachten hebben maandag de controle gekregen over het centrum van Tikrit. Dat gold als laatste bolwerk van vertrouwelingen van de Iraakse president Saddam Hussein dat nog niet in handen was van de coalitietroepen.

Volgens correspondenten van de Arabische zender al-Jazeera en het Franse persbureau AFP hebben Amerikaanse tanks positie ingenomen op het centrale plein van de geboorteplaats van Saddam en vliegen vier Amerikaanse gevechtshelikopters boven de stad.

De Iraakse manschappen en een groot deel van de 100.000 inwoners van de stad zijn gevlucht. Buiten het centrum van de stad is nog geweervuur gehoord, maar dat zou afkomstig zijn van bewoners die plunderaars op een afstand proberen te houden.

Symbolisch einde

Een officiële verklaring over de val van Tikrit zou het symbolische einde van het regime van Saddam betekenen, 26 dagen nadat Amerikaanse en Britse strijdkrachten de aanval op Irak openden.

Een woordvoerder van het Amerikaanse centrale commando erkent dat Amerikaanse militairen in Tikrit staan en dat ze “geringe tegenstand” hebben ondervonden. Hij weigert te zeggen dat de stad is gevallen of helemaal onder controle van de Amerikanen staat.