TIKRIT - In Tikrit, de geboortestad van Saddam Hussein,is het zondag tot gevechten gekomen tussen Amerikaanse militairenen Iraakse troepen met tanks. Dat meldde een Canadese journalistter plaatse. Aanvankelijk was er weinig verzet geweest tegen deoprukkende Amerikaanse troepen.

Volgens Matthew Fisher van de krant National Post zijn deAmerikanen met een "zeer, zeer grootscheepse aanval" begonnen.Zij zetten een groot aantal Cobra-gevechtshelikopters in.Vliegtuigen vliegen over.

Eerder hebben vijftien tribale leiders uit Tikrit hun overgaveaangeboden. Zij hebben de Anglo-Amerikaanse coalitie gvraagd debombardementen voor twee dagen te stoppen. In die tijd willen zijonderhandelen over de overgave van de milities die nog trouw zijnaan Saddam Hussein.

Thuisbasis

Tikrit, de thuisbasis van de Iraakse leider Saddam Hussein, wasde laatste belangrijke stad in Irak die nog niet door de Amerikanenwas ingenomen. Franks stelde dat het regime van Saddam Hussein nugeen Iraakse stad meer in handen heeft.

Hij zei ook dat met de inname van Tikrit de oorlog nog nietvoorbij is. Volgens Franks zijn er in heel Irak nog kleine groepjesstrijders, vooraluit andere landen, "die vastbesloten zijn tot delaatste snik door te vechten".