BAGDAD - Voor het eerst sinds de ineenstorting van het regime van de Iraakse leider Saddam Hussein is zaterdag in de hoofdstad Bagdad een politieauto op patrouille gegaan. In de wagen zaten drie functionarissen.

Dit meldde een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

Anarchief

Bagdad is ten prooi gevallen aan plunderaars, nadat de Amerikaanse troepen de stad waren binnengetrokken. Er heerst een sfeer van anarchie en de openbare orde is totaal verdwenen.

Zaterdagochtend meldden zich zeven Iraakse politieofficieren en ongeveer 150 politiemannen en andere ambtenaren bij de Amerikanen na de oproep bij het herstel van de openbare orde te helpen. De ambtenaren hebben laten weten bereid te zijn de Amerikanen te helpen bij het opzetten van een bestuur.

Nog geen avondklok

De VS hebben volgens woordvoerder generaal Vincent Brooks van het Amerikaans Centraal Commando geen avondklok ingesteld in de Iraakse hoofdstad. Hij sloot echter niet uit dat het daar wel van komt als de wetteloosheid en de chaos blijven bestaan.

Amerikaanse mariniers hebben zich zaterdag teruggetrokken uit een sloppenwijk in Bagdad om inwoners jacht te laten maken op niet-Iraakse mujahedien die zich in de buurt verschanst hadden.

"De inwoners hebben gezegd dat zij zich met Saddam City wilden belasten en wij hebben daarmee ingestemd", zei commandant Lew Craparotta van de marinierseenheid.

"Wij weten niet wie wie is"

Plaatselijke leiders hebben de mariniers verteld dat zich in de wijk Syriërs, Palestijnen en Jordaniërs ophouden die zich bereid hadden verklaard Irak te verdedigen tegenover de Amerikanen en de Britten. De Amerikanen laten het opsporen van de buitenlandse strijders graag aan de Irakezen over. "Het is voor hen veel gemakkelijker de vijand te herkennen dan voor ons. Wij weten niet wie wie is", aldus Craparotta.