LEIDEN - Op vele plaatsen in Nederland zijn maandag groepjes scholieren de straat op gegaan. De leerlingen protesteren tegen de 1040-urennorm.

In Leiden hangen enkele tientallen leerlingen rond in de buurt van het Stadhuis. Ook in Alphen aan den Rijn hebben groepen leerlingen zich naar het Stadhuis begeven.

Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam zijn maandag tussen duizend en 1500 scholieren samengekomen om actie te voeren tegen de 1040-urennorm. De sfeer was grimmig. Het werd rond 14.00 uur relatief rustig. De politie heeft vijftien aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging en vernieling, aldus een woordvoerder. Twee agenten raakten gewond.

Rond 13.15 uur zette de politie het waterkanon in. De scholieren blijven echter op het plein hangen. Bij het Concertgebouw hinderen demonstrerende scholieren het verkeer. De mobiele eenheid (ME) voert charges uit.

In Aalsmeer, waar circa zestig scholieren betoogden, werd een persoon aangehouden.

GroenLinks

Esther Tienstra, politiek secretaris van de GroenLinks-jongerenorganisatie DWARS riep de jongeren eerder via een megafoon op rustig te blijven en vooral geen rotzooi te trappen. Haar verzoek vindt echter geen gehoor. Groepjes scholieren rennen de nabijgelegen buurt in en vernielen autoruiten.

De leerlingen demonstreerden vrijdag ook al. Op het Museumplein kwamen toen zeker duizend scholieren bijeen. Tijdens de actie vernielden raddraaiers ruiten van auto's. Ook op het Leidseplein kwamen tieners bijeen. Daar gooiden ze met grote schaakstukken naar trams en winkels.

Coolsingel

In Rotterdam voerden leerlingen van verschillende scholen actie op de Coolsingel. Ruim vijfhonderd jongeren hadden zich daar maandagochtend verzameld. Zij bekogelden met eieren het stadhuis.

De politie voorkwam dat de scholieren het stadhuis binnengingen. Rond het middaguur verspreidde de menigte over de stad en was het weer rustig op de Coolsingel.

Ook in de regio Rotterdam en de Drechtsteden zijn stakingen gaande van scholieren. Onder meer in Brielle, Capelle aan den IJssel, Spijkenisse en Dordrecht hebben zij de schoolbanken verlaten. Om hoeveel scholieren het exact gaat kon de politie niet zeggen.

Eieren

Ruim tweehonderd leerlingen protesteren maandag op het Buitenhof, voor de poorten van het regeringsgebouw, in Den Haag. Kort daarvoor hadden leerlingen op het Binnenhof het gebouw van de Tweede Kamer bekogeld met eieren.

Rond 13.00 uur probeerden twee politieagenten te paard de leerlingen bij de ingang van het Binnenhof te verdrijven. De scholieren hielden zich tamelijk rustig, maar enkelen van hen reageerden baldadig op de agenten. Naast een dozijn eieren werd een stinkbom gegooid.

Brabant

Ook in verschillende Brabantse steden zijn scholieren maandagochtend opnieuw de straat op gegaan. Volgens politiewoordvoerders gaat het vooral om kleinere groepen leerlingen.

In Oosterhout trekken tweehonderd leerlingen van het Hanze College naar het centrum. In Breda-Noord richtten stakende jongeren kleine vernielingen aan. Aanhoudingen werden niet verricht. In Roosendaal verzamelen zich ongeveer 150 scholieren bij het gemeentehuis. Enkele scholieren wisten het gemeentehuis binnen te komen waarna zij enkele vernielingen aanrichtten. Een persoon is aangehouden.

Op de Heuvel in Tilburg staan ongeveer zeventig scholieren. In Helmond ging een handvol jongeren de straat op. Volgens de politie verlopen de protesten rustig.

Friesland

De politie heeft enkele scholieren opgepakt en bekeuringen uitgedeeld in verschillende Friese plaatsen waar maandag werd gestaakt. Honderden middelbare scholieren gingen maandag tussen 11.00 en 13.00 uur op verschillende plaatsen in Friesland de straat op om minder schooluren af te dwingen.

In onder meer Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Harlingen en Buitenpost gingen kinderen de straat op om hun eis kracht bij te zetten. In eerste instantie verliepen de acties rustig, maar het ging toch nog mis toen scholieren in Heerenveen het gemeentehuis bekogelden met eieren, fruit en vuurwerk.

De politie heeft eieren in beslag genomen en scholieren opgepakt en bekeurd. Het zwaartepunt lag in Leeuwarden waar zo'n 600 scholieren op het Zaailandplein bijeenkwamen. Daar bleef het relatief rustig.

Haarlem

Ook in Haarlem, Hoofddorp en IJmuiden zijn maandag honderden scholieren de straat opgegaan. Om 13.00 uur hadden zich 800 leerlingen verzameld op de Grote Markt in Haarlem. Actievoerders gooien met pakjes brood naar het stadhuis. Er zijn tien arrestaties verricht, aldus de politie.

Volgens de rector van de Schoter Scholengemeenschap in Haarlem besloten leerlingen van haar school spontaan te gaan protesteren, omdat ze vrijdag niet hebben meegedaan. "Ze wilden wat inhalen. De meesten weten echter nauwelijks waar ze actie voor voeren."

Gewond

Tijdens een demonstratie van ongeveer 250 scholieren in het Limburgse Panningen is maandag een meisje gewond geraakt. Volgens wethouder Rinus Janssen (CDA) viel ze van een muurtje af en verdraaide ze haar knie. Ze is met een ambulance afgevoerd.

De scholieren waren uit de lessen op het Bouwens van der Boijecollege in Panningen weggelopen en in stoet naar het gemeentehuis gegaan. Daar sprak wethouder Janssen een afvaardiging van twaalf leerlingen toe.

"De meesten wisten niet eens waarvoor ze actie voerden", zei Janssen na afloop. Janssen legde hen uit dat de gemeente geen enkele bemoeienis met het voortgezet onderwijs heeft, waarna de leerlingen onder politiebegeleiding terug naar school liepen.

Alkmaar

De politie heeft maandag in Alkmaar drie scholieren opgepakt. Een van hen werd aangehouden voor het opblazen van een putdeksel met vuurwerk. De tweede vernielde een autoruit. Wat de derde scholier had misdaan, is nog onbekend, aldus een woordvoerder van de politie.

In Alkmaar protesteerden maandag ongeveer driehonderd scholieren. Zoals in zoveel plaatsen riepen de scholieren elkaar via sms en msn op mee te doen. Momenteel lijkt het aantal actievoerende scholieren te verminderen en worden de protesten minder heftig. Volgens de politiewoordvoerder is de situatie onder controle.

Deventer

Bij protesten in Deventer en Zwolle zijn vijf personen gearresteerd. De politie heeft een speciaal team geformeerd om de demonstraties in Overijssel in de gaten te houden. De acties verlopen vooral met veel lawaai en weinig geweld, meldde een woordvoerder van de politie maandag.

In beide steden trokken honderden scholieren door de binnenstad en langs scholen. In Zwolle is een scholier opgepakt voor het afsteken van vuurwerk. De politie hield in Deventer vier jongeren aan voor belediging en het gooien van vuurwerk en eieren.

Stakingen maandag 26/11