RIJSWIJK - Op de A28 bij Zwolle-Zuid komen 'kenteken-lezende' camera's te hangen waarmee criminelen kunnen worden opgespoord. Het gaat om een experiment van Rijkswaterstaat en de politieregio IJsselland. Dat blijkt maandag uit een bericht in De Telegraaf.

De politie benadrukt dat de camera's geen snelheidsovertredingen of andere verkeersovertredingen registreren. Met de opnames kan worden gecontroleerd of automobilisten in gestolen auto's rijden, boetes hebben openstaan of kentekenplaten hebben vervalst.

Het is volgens de politie voor het eerst dat er met dergelijke apparatuur vanaf een vaste locatie controles worden uitgevoerd op een snelweg. De proef op de A28 duurt een jaar.

Mobiele camera's

Controles met de zogeheten automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) vinden al langer plaats in verscheidene delen van Nederland. Maar die worden uitgevoerd met mobiele camera's in politiewagens.

De beelden van kentekens worden door een speciale database gehaald. Het systeem geeft een alarm als de geregistreerde automobilist bijvoorbeeld nog boetes heeft openstaan of als het om een gestolen voertuig gaat.

De Rotterdamse politie maakt sinds deze zomer gebruik van het bestaande netwerk van beveiligingscamera's in de stad om voertuigen te controleren en zo bijvoorbeeld drugsrunners en voortvluchtige criminelen op te sporen.