ZUTPHEN - De advocaat van een tandarts uit het Gelderse dorp Gaanderen laat in de Verenigde Staten technisch onderzoek uitvoeren naar een afgerukte vinger van zijn cliënt. De tandarts wordt ervan verdacht dat hij in 1999 zijn eigen wijsvinger afhakte in een poging een hoge verzekeringspremie op te strijken.

Dat heeft justitie in Zutphen zaterdag meegedeeld. De tandarts stelde indertijd dat hij de vinger bij een verkeersongeluk was kwijtgeraakt. Het lichaamsdeel zou zijn afgerukt nadat het klem was komen te zitten in het sportstuur van de auto.

Justitie stelt echter dat de man de vinger zelf heeft geamputeerd zodat hij een schadevergoeding van tien miljoen gulden kon claimen, omdat hij zijn werk niet meer kon uitoefenen.

Onderzoek

De verzekeraars vertrouwden de zaak niet en stelden een nader onderzoek in. De tandarts en verzekeraars kwamen uiteindelijk een schikking overeen, waarbij volgens justitie geen geld is uitgekeerd. Justitie stelde toch een strafrechtelijk onderzoek in naar de man op verdenking van valsheid in geschrifte en poging tot oplichting van verzekeringsmaatschappijen.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) is uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut gebleken dat de arts de vinger niet bij het verkeersongeval kan hebben verloren. De verdediging van de man heeft volgens het OM om een tegenonderzoek gevraagd. Dit wordt in de VS uitgevoerd omdat daar de nieuwste technieken beschikbaar zouden zijn. Wanneer het onderzoek wordt uitgevoerd, is nog niet bekend.