DUSSELDORF/BRUSSEL - Uit vrees voor verspreiding van de vogelpest zijn in Duitsland 1700 kippen en kalkoenen preventief geslacht. Dat gebeurde op boerderijen binnen een straal van drie kilometer van de Nederlandse grensplaats Koningsbosch, waar vrijdag een nieuwe verdenking van vogelpest ontstond.

Op het bedrijf in Koningsbosch zijn 21.000 kalkoenen geruimd. De Duitse autoriteiten houden al enkele dagen hun hart vast voor verspreiding van het virus over de grens. Vooral in de grensregio Noord-Rijnland-Westfalen zijn veel pluimveebedrijven.

Bufferzone

Landbouwminister Höhn van de deelstaatregering van Noord-Rijnland-Westfalen heeft daarom vrijdag naast de preventieve slachting ook een bufferzone van tien kilometer in de grensregio rond Koningsbosch verplicht. Binnen dat gebied is alle transport van pluimvee en broedeieren verboden.

Het Belgisch Federaal Voedselagentschap heeft zaterdag de voorzorgsmaatregelen in de grensregio rond het Nederlands-Limburgse Kelpen fors aangescherpt. Zo is in een bufferzone van tien kilometer in de gemeente Kinrooi ook alle vervoer van levend pluimvee en broedeieren verboden. Ook in Kelpen bevindt zich een verdacht bedrijf.