SEVENUM - Ongeveer tien actievoerders hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag rond kwart voor twee een goederentrein met Amerikaans legermaterieel tegengehouden bij het Noord-Limburgse Sevenum. Twee actievoerders ketenden zich vast aan de rails. Ze protesteren hiermee tegen de oorlog in Irak. De politie heeft vijf personen gearresteerd.

Leden van de actiegroep Onkruit hebben de trein tot stilstand weten te brengen door het sein te manipuleren. Daarna hebben de actievoerders zich vastgeketend aan de rails. Ze hebben een verzoek van de politie om zelf de ketens los te maken, geweigerd. De politie wacht nu op een team van specialisten om de kettingen te verwijderen.

De trein met militair materieel is zo breed dat er op het traject geen tegenliggers kunnen passeren. Daarom rijden ze ook 's nachts. Omdat de eerste reguliere trein even na zes uur Sevenum zal passeren, is de goederentrein even na vier uur achteruit richting Venlo gereden.

Spandoeken

Leden van de actiegroep Onkruit droegen ook spandoeken mee tegen de oorlog. De mensen die zich vastgeketend hebben, hadden eerst een gat onder rails gegraven, waardoor een ijzeren pijp is gestoken.

Door die pijp heen werd een ketting getrokken waarmee ze zich vastketenden. "Het duurt uren voor deze mensen met snijbranders zijn losgemaakt", aldus een woordvoerster van de actiegroep.

Lading

De trein komt volgens de woordvoerster van de eerste pantserdivisie vanuit het Duitse Hanau en is geladen met onder meer tanks voor Irak. Hij was onderweg naar Rotterdam, waar de lading ingescheept moet worden.