'Benelux als laboratorium voor EU'

BRUSSEL - Een vernieuwde Benelux kan een proeftuin worden voor verdere samenwerking binnen de Europese Unie. Dat betoogde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zaterdag tijdens een bijeenkomst van Europese christendemocraten in Maastricht.

Nederland, België en Luxemburg zijn bezig met een herziening van het Benelux-verdrag. Het huidige verdrag loopt in 2010 af en het is de bedoeling dat de drie regeringen het begin 2008 eens worden over de tekst van een nieuw verdrag.

Voorloper

Verhagen ziet voor de Benelux een belangrijke rol als "voorloper" weggelegd in de EU. "De Benelux als laboratorium waar we de proef op de som kunnen nemen met bepaalde vormen van samenwerking."

De Benelux werd in 1958 opgericht, als eerste groep landen die in Europa echt economisch ging samenwerken. De economische unie tussen de drie landen bleek een aanzet tot de huidige Europese Unie.

Gevoelig

Het debat over nauwere samenwerking tussen een aantal lidstaten ligt binnen de EU heel gevoelig. Veel landen willen geen 'EU van twee snelheden'.

Toch is er nu ook al sprake van een scheiding tussen dertien landen met de euro en veertien zonder. Ook de scheiding tussen landen binnen de Schengenzone (geen paspoortcontroles) en er buiten wordt pas over ruim drie weken opgeheven.

Mensenrechten

Verhagen pleitte in Maastricht ook voor meer gecoördineerde EU-actie voor de mensenrechten. Hij beloofde dat Nederland binnen de unie concrete initiatieven zal ontplooien op het gebied van bijvoorbeeld kinderarbeid "te beginnen met een verbod op de invoer van producten die door de ergste vormen van kinderarbeid tot stand zijn gekomen".

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie