Cruiseschip Zuidpool gezonken (video)

BUENOS AIRES - Het cruiseschip de M/S Explorer, dat vrijdag ten noorden van Antarctica tegen een ijsberg voer, is vijftien uur na de aanvaring gezonken. Dat maakte een woordvoerder van de Chileense marine zaterdag bekend.

De 91 passagiers, negen reisleiders en 54 bemanningsleden zijn vrijdag allemaal van boord gehaald en bevinden zich op een Chileense marinebasis op het King George Island. Zodra de weersomstandigheden verbeteren worden ze naar de stad Punta Arenasin Chili gevlogen, aldus de woordvoerder.

Nederlanders

Alle opvarenden hebben het schip met reddingsboten verlaten en werden later opgepikt door het onder Noorse vlag varende cruiseschip Nord Norge. Onder de passagiers, allen tussen de 40 en 70 jaar oud, bevonden zich zeventien Nederlanders.

Volgens het Argentijnse bemanningslid Andrea Salas raakte het schip een aantal kleine ijsschotsen, zodat het niet meteen duidelijk dat er iets aan de hand was. Dat berichtte de Chileense krant La Tercera. "Pas toen een passagiere "water" gilde vanuit het onderdek, werd het ons duidelijk dat er iets was gebeurd", aldus Salas.

Koud

Het was volgens de jonge vrouw vooral zwaar om vier uur rond te dobberen in de open reddingsboten. Ondanks goede kleding was het bitterkoud en nat. Het is zomer, maar slechts vijf graden onder nul terwijl het water een temperatuur heeft van min een.

Het schip was speciaal gebouwd om ijs te weerstaan. De in 1969 gebouwde boot werd in 1993 grondig opgeknapt. Volgens Lloyds List, het gezaghebbende vakblad voor de scheepvaart, kampte de Explorer echter met een reeks gebreken. Waterdichte deuren functioneerden niet naar behoren, de brandveiligheid was niet in orde en er ontbrak een reddingsplan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie