DEN HAAG -De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft minstens één besmettingshaard ontdekt van de papegaaienziekte in Weurt.

Dat heeft de autoriteit vrijdag laten weten. De bacterie werd aangetroffen bij vogels van één eigenaar.

Bij een andere vogeleigenaar waren de testresultaten volgens de VWA "minder eenduidig" terwijl bij een derde partij vogels het onderzoek nog niet is afgerond. Alle andere vogels bleken geen bacterie te dragen.

Besmet

Zeventien exposanten en een keurmeester van een vogelshow in Weurt bij Nijmegen bleken eerder deze maand besmet met papegaaienziekte. Zeven werden met een ernstige longontsteking opgenomen in het ziekenhuis.

De show op 3 en 4 november werd bezocht door 150 tot tweehonderd mensen, voornamelijk uit Weurt en omgeving.

Bezoekers

De patiënten zijn allemaal ouderen van rond de 70 jaar die langdurig met de vogels in aanraking zijn geweest. Onder de zieken zijn geen bezoekers, maar zij moeten wel attent zijn op klachten.

De VWA doet nog verder onderzoek naar de ziekte bij vogels die via de show in aanraking zijn gekomen met besmette dieren.

Bacterie

Papegaaienziekte (psittacose) wordt veroorzaakt door een bacterie, die vogels bij zich kunnen dragen. Overdracht heeft vooral plaats door inademing van stofdeeltjes van vogeluitwerpselen en gaat niet van mens op mens.

Geïnfecteerde personen krijgen na een à twee weken griepachtige klachten als koorts, verkoudheid, keelpijn, hoofd- en spierpijn. Als de ziekte niet met antibiotica wordt behandeld, kan longontsteking optreden.

Ziekte

Bij mensen worden jaarlijks ongeveer dertig gevallen van psittacose gemeld. Waarschijnlijk zijn er meer gevallen omdat de ziekte vaak niet herkend wordt of dermate mild verloopt dat huisartsbezoek niet noodzakelijk is.