Weduwe Litvinenko stapt naar Europees Hof

LONDEN - De weduwe van de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko, die vorig jaar in Londen vergiftigd werd, sleept Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Ze wil aantonen dat de Russische autoriteiten achter de moord zitten, liet haar advocate vrijdag weten.

Bewijs

Volgens de raadsvrouw Louise Christian heeft een Amerikaanse expert onlangs bewijs geleverd dat het "zeer waarschijnlijk" is dat het radioactieve polonium 210 dat Litvinenko fataal werd, uit het nucleaire complex Avangard afkomstig is.

Dat is een van de strengst bewaakte staatsfaciliteiten in Rusland. Wie deze expert is, wilde Christian niet zeggen.

Demonstratie

Vrijdag was het precies een jaar geleden dat Litvinenko in een ziekenhuis in Londen overleed. Familie en vrienden demonstreerden voor het ziekenhuis en lazen de verklaring voor die Litvinenko op zijn sterfbed voorlas.

Daarin beschuldigde hij de Russische president Vladimir Poetin van betrokkenheid bij zijn dood. Litvinenko was een scherp criticus van Poetin.

Persconferentie

Zijn weduwe Marina zei vrijdag tijdens de persconferentie in Londen dat ze de strijd om de schuldigen veroordeeld te krijgen, niet zal opgeven.

Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen burgers een klacht indienen tegen een lidstaat van de Raad van Europa, waarbij ook Rusland is aangesloten.

Andrej Loegojov

Uit onderzoek van de Britse politie is gebleken dat een andere voormalige Russische KGB-agent, Andrej Loegovoj, achter de moord zit. Litvinenko ontmoette Loegovoj enkele weken voor zijn dood in Londen.

De affaire leidde tot een diplomatieke rel tussen Londen en Moskou. Rusland weigert Loegovoj uit te leveren aan Groot-Brittannië.

Tip de redactie