SINT-PETERSBURG - Rusland, Frankrijk en Duitsland willen dat de Verenigde Naties de leiding krijgen over de wederopbouw van Irak. De Russische president Vladimir Poetin heeft dit vrijdag in Sint-Petersburg gezegd na een onderhoud met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Franse president Jacques Chirac. De drie spraken een uur. Zaterdag zetten ze hun overleg voort.

Poetin sprak voor het eerst over de kwestie sinds het regime van Saddam Hussein woensdag ineenstortte. "De oorlog in Irak duurt nu al meer dan drie weken, de resultaten zijn bekend en wekken slechts misnoegen op," aldus Poetin. Hij zei dat hij de val van Saddam Hussein begroette, maar betreurt de wijze waarop hij ten val is gebracht. Het is volgens Poetin positief dat een tiran verdwijnt, maar de verwoestingen en de vele doden zijn een slechte zaak.

'Nieuwe dreigingen'

"Onze landen moeten alles doen om het systeem van internationaal recht te bewaren en dat systeem steunt op de dominerende rol van de VN." Rusland en Duitsland moeten bovendien aan een effectief stelsel voor veiligheid in Europa werken, meent Poetin, "Wij moeten samenwerken om nieuwe dreigingen het hoofd te bieden," aldus de Russische president.

De eerste prioriteit ligt volgens Poetin bij de "reconstructie, de overgang naar een vreedzaam leven en de oplossing van het humanitaire probleem."