Brommers mogen harder op de weg

DEN HAAG - De maximumsnelheid voor bromfietsers binnen de bebouwde kom gaat omhoog van 30 kilometer naar 45 kilometer per uur.

De maximumsnelheid voor brommers op fietspaden blijft 30 kilometer. Verkeersminister Camiel Eurlings maakte dat vrijdag na de ministerraad bekend.

Gevaar

Auto's mogen binnen de bebouwde kom op de gewone weg maximaal 50 kilometer rijden. Het huidige verschil in snelheid met brommers is gevaarlijk, stelde Eurlings. "Het is veiliger als brommers min of meer dezelfde snelheid hebben."

ANWB

De ANWB reageerde verheugd. De organisatie heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gepleit voor een verhoging van de snelheid.

"Dit zal de veiligheid zeker bevorderen. Het snelheidsverschil wordt kleiner en de regels worden nu ook duidelijker voor bromfietsers", aldus een woordvoerster.

VVN

Maar Veilig Verkeer Nederland vindt het "geen goede zaak". Bij ongevallen met een hogere snelheid is de kans op ernstiger letsel groter. Bromfietsers zijn al een kwetsbare groep, aldus een woordvoerder.

Ook de maximumsnelheid van gehandicaptenvoertuigen op de rijbaan wordt 45 kilometer. Voor snorfietsers blijft alles bij het oude. Zij zullen zowel binnen als buiten de bebouwde kom niet harder mogen rijden dan 25 kilometer.

Waar een algemeen lagere snelheid geldt, bijvoorbeeld in de veilige 30 kmzones, geldt die ook voor de bromfiets. Eurlings wil de maatregel zo snel mogelijk doorvoeren.

Opvoeren

Hij is niet bang dat jongeren hun brommer verder gaan opvoeren, nu de maximumsnelheid wordt verhoogd. "Daarop blijven we streng controleren."

Tip de redactie