'Afronding Uruzgan-besluit voor kerst'

DEN HAAG - Het kabinet hoopt nog voor Kerstmis parlementaire goedkeuring te krijgen voor een besluit over de toekomst van de Nederlandse missie in Uruzgan. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Vrijdag is het kabinet bijgepraat door Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) sprak van een voortreffelijke briefing.

Volgens de minister zal volgende week blijken of de neuzen van de ministers dezelfde kant op staan. Zowel Verhagen als zijn collega Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gaat ervan uit dat het kabinet volgende week vrijdag de knoop doorhakt.

Datum

Premier Jan Peter Balkenende weigerde echter een datum te noemen. Dat het zo lang duurt, komt volgens hem doordat het om een proces gaat waarin vele elementen moeten worden afgewogen.

Balkenende vindt het beter het besluit goed voor te bereiden dan te overhaasten. Een politiek probleem is volgens hem niet aan de orde. In 2005 keerde coalitiepartner D66 zich tegen de missie.

Coalitie

De komende week zal het kabinet de coalitiefracties CDA, PvdA en ChristenUnie polsen over het te nemen besluit. De fracties hebben intern de afgelopen tijd vaak gesproken over een mogelijke verlenging.

Van de drie partijen ligt een langer verblijf in Afghanistan het zwaarst op de maag bij de sociaaldemocraten. Berichten over een akkoord dat de coalitiefracties zouden hebben bereikt over verlenging, worden ontkend.

Aflossing

Naar verluidt gaat het bij het kabinetsbesluit niet meer erom of er wordt verlengd maar hoe lang dat gebeurt. De PvdA wil ook weten of er dan wel aflossing voor de Nederlanders is.

Vooral de kosten zijn daarbij van belang. Voor volgend jaar heeft het kabinet genoeg geld gereserveerd, maar vanaf 2009 moet ergens geld worden gevonden.

De eerste twee jaar heeft de missie veel meer gekost dan was voorzien: een slordige 600 miljoen euro in plaats van 340 miljoen.

Hoorzitting

Op 7 december houdt de Tweede Kamer nog een hoorzitting met deskundigen en andere betrokkenen bij de ISAF-missie.

Daarna volgt het debat met het kabinet. Tegenstanders van verlenging zijn in ieder geval de SP, GroenLinks en D66.

Steun

Militaire vertegenwoordigers uit Frankrijk, Tsjechië en Slowakije brengen waarschijnlijk volgende week een bezoek aan de Nederlandse en Australische troepen in Uruzgan. Deze landen zijn al actief voor de ISAF maar zijn bereid de Nederlanders in Uruzgan te helpen.

Ook Georgië is bereid troepen te sturen. Volgens een woordvoerder van Defensie kan uit hun oriënterende bezoek niet opgemaakt worden dat de Nederlandse troepen blijven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie