Joran van der Sloot onderweg naar Aruba

ORANJESTAD - Joran van der Sloot, verdachte van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway, is onderweg van Nederland naar Aruba. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba vrijdag.

Als hij op het eiland aankomt, wordt hij meteen in hechtenis genomen, aldus het OM. Maandag wordt Van der Sloot aan de rechter-commissaris op Aruba voorgeleid, die hem verder zal verhoren. Mogelijk komt dan ook verlenging van de voorlopige hechtenis aan de orde.

De twee medeverdachten van Van der Sloot, Deepak en Satish K., worden vrijdagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. De beslissing van deze rechter over de verlenging van hun hechtenis verwacht het OM later op de dag bekend te maken.

Aangehouden

Alle drie verdachten werden woensdag aangehouden; de broers K. op Aruba, Van der Sloot in zijn woonplaats Arnhem. Justitie verdenkt de drie van doodslag op Natalee, dan wel ernstige mishandeling met haar dood tot gevolg.

Afgetapt

De Arubaanse oud-politiecommissaris Gerold Dompig, tot mei vorig jaar onderzoeksleider in de Holloway-zaak, vermoedt dat justitie de telefoons van de familie Van der Sloot de afgelopen maanden heeft afgetapt.

Wat hij evenmin uitsluit is infiltratie binnen de familie en bij hoofdverdachte Joran in Nederland, zodat justitie aan nieuwe bewijzen kon komen.

"Het antwoord in deze zaak ligt dicht bij huis", meent Dompig. "Ik denk dat er een vertrouwenspersoon in en uit liep bij de familieleden. Na een paar maanden begin je wel te praten."

Mogelijk

De voormalige politiechef constateert dat sinds Nederland het onderzoek van hem overnam naar de verdwijning van Natalee Holloway, er veel meer opsporingshandelingen mogelijk waren.

"Bij ons werd een verzoek tot huiszoeking bij de familie op Aruba tweemaal geweigerd door de rechter, maar het Nederlandse team kreeg direct toestemming. Misschien dat er nu een DNA-vondst is gedaan."

Het destijds 18-jarige Amerikaanse meisje verdween op 30 mei 2005 spoorloos. Er wordt algemeen vanuit gegaan dat ze niet meer leeft, al is haar lichaam nooit gevonden. Van der Sloot en zijn medeverdachten zouden de laatsten zijn geweest die haar levend hebben gezien.

De mannen zijn al eerder gearresteerd in verband met de verdwijning van Holloway. Wegens gebrek aan bewijs zijn ze echter weer vrijgelaten. Justitie hield ze deze week weer aan omdat er nieuw bewijs zou zijn gevonden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie