Greenpeace blokkeert palmolietanker in Rotterdam (video)

ROTTERDAM - Actievoerders van Greenpeace hebben zich vrijdag op een tanker in de Rotterdamse haven vastgeketend aan containers. De organisatie wil met de actie het lossen van Indonesische palmolie aan boord van de tanker Doroussa voorkomen.

Met zes rubberen speedbootjes hebben de ongeveer twintig actievoerders het schip geënterd. De tanker ligt nog niet aan de kade, maar vaart in de buurt van het Botlekgebied.

Kade

De tanker is op weg naar het bedrijf Vopak in Vlaardingen om de lading palmolie te lossen. "Dat willen we voorkomen", vertelt André van der Vlugt van Greenpeace. Op de kade bij Vopak staan ook actievoerders. De politie begeleidt de tanker met een boot maar grijpt voorlopig nog niet in.

De politie is op de kade en op het schip in de loop van de middag begonnen met losknippen van de kettingen waarmee de actievoerders zich hebben vastgeketend. "Dat zal nog wel even duren. Zodra zij los zijn, dan zullen wij ze aanhouden", aldus een politiewoordvoerder.

Bedreiging

Greenpeace vraagt met de actie aandacht voor het kappen van vele hectaren bos in Indonesië voor de komst van palmolieplantages. Volgens de organisatie is dat niet alleen een directe bedreiging voor diersoorten als de Sumatraanse tijger en de orang-oetan, maar ook slecht voor het klimaat.

Greenpeace eist dat de Nederlandse overheid ervoor zorgt dat voor de Nederlandse import van palmolie geen bos verdwijnt. Volgens Greenpeace is Nederland een van de grootste importeurs van palmolie in Europa.

Greenpeace actie

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie