LONDEN/USHUAIA/SANTIAGO - Een cruiseschip, de Explorer, met 154 opvarenden is vrijdag ten noorden van Antarctia tegen een ijsberg gevaren en zinkende.

De honderd passagiers en tientallen bemanningsleden zijn door Argentijnse en Amerikaanse reddingsploegen van de boot gehaald en in reddingsboten ondergebracht.

Onder de passagiers bevindt zich een groep van vijftien Nederlanders die ongedeerd zijn, net als alle andere passagiers en de bemanning. De groep had via de organisatie Djoser de reis geboekt.

Veilig

Dat meldde directeur Herman van der Velde van reisorganisatie Djoser vrijdag. "Iedereen maakt het goed", aldus Van der Velde. "In eerste instantie zijn ze aan boord gebracht van reddingsboten en inmiddels zitten ze veilig aan boord van een ander cruiseschip, dat in de buurt was."

De M/S Explorer maakte volgens de zegsvrouw van Gap Adventures water nadat het in aanvaring kwam met ijs. Hoewel de bemanning er in slaagde het water weg te pompen, werd besloten om de opvarenden te evacueren.

Veilig

Een woordvoerster van dat bedrijf zei tegenover CNN dat iedereen veilig is en dat niemand wordt vermist. Aan boord bevonden zich naast de Nederlanders ook toeristen uit Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.

Vasteland

De eerste meldingen van de ondergang van de Explorer kwamen van de Britse autoriteiten op de South Shetland Islands, een eilandengroep tussen Antarctica en het Zuid-Amerikaanse vasteland. Argentinië en Chili maken allebei aanspraken op de eilanden.

Het schip was speciaal gebouwd om ijs te weerstaan. De in 1969 gebouwde boot werd in 1993 grondig opgeknapt. Het cruiseschip voer op tochten die doorgaans twee weken duurden en circa 5600 euro per persoon kostten.

Gebreken

Het cruiseschip had volgens Lloyds List, een gezaghebbende vakblad voor de scheepvaart, gebreken.

Bij de laatste inspectie werden problemen met de waterdichte deuren van het in 1969 gebouwde schip geconstateerd. Ook waren de brandveiligheidsmaatregelen niet in orde, ontbrak een reddingsplan en was het onderhoud van de reddingsloepen onvoldoende.

Cruiseschip Explorer