Tientallen stakende scholieren opgepakt (video)

RIJSWIJK - Tientallen leerlingen zijn vrijdag opgepakt toen zij protesteerden tegen het aantal lesuren op middelbare scholen en de gaten in hun lesroosters. In minstens vijftien steden verlieten jongeren hun school en gingen de straat op.

Protesten waren er onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Drachten, Zoetermeer, Leiden en Delft. De scholieren komen in opstand tegen de hoge werkdruk en het aantal lesuren van 1040 per jaar.

Niet overal verliepen de acties rustig. In Middelburg bezetten vijfhonderd leerlingen kruispunten, gooiden met eieren, blikjes en vuurwerk naar de politie.

De politie beëindigde het protest met de wapenstok, waarbij diverse scholieren klappen opliepen. Zeker zes scholieren werden aangehouden.

Museumplein

Op het Amsterdamse Museumplein kwamen zeker duizend actievoerders bijeen. Lisa, Esmee en Eveline, alledrie scholieren van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam Oud-Zuid, waren daar aanwezig. "We willen niet alleen minder lessen, maar ook goede lessen", zei Lisa.

"Nu zitten we vaak nutteloze dingen te doen. Of onze biologieleraar geeft geschiedenisles. Dat vindt hij zelf ook niet leuk."

Schaakstukken

Op het plein vernielden sommige jongeren ruiten van auto's. Ook op het Leidseplein kwamen enkele honderden scholieren samen. De actievoerders gooiden daar met schaakstukken, afkomstig van het Max Euweplein, naar trams en winkels. In de hoofdstad werden geen aanhoudingen verricht.

In Roosendaal haalden scholieren de hal van het stadskantoor overhoop. Een grote groep leerlingen gooiden daar stoelen en tafels omver. Een woordvoerster van de gemeente liet weten dat de leerlingen uiteindelijk zelf de rotzooi opruimden.

Bus

De politie in Raamsdonksveer arresteerde drie 15-jarige scholieren wegens openlijke geweldpleging. Het drietal zou een bus hebben vernield. In Eindhoven werden twee scholieren opgepakt voor het gooien met eieren en het afsteken van vuurwerk.

Ook leerlingen in gelderland gingen de straat op. De politie trad in verscheidene plaatsen zoals Arnhem en Wageningen op toen leerlingen de openbare weg blokkeerden. Twee mensen werden gearresteerd.

Drenthe

De politie in Drenthe hield zeven jongeren aan wegens baldadig gedrag. Er waren in Emmen ruim zeshonderd, in Assen tweehonderd en in Hoogeveen en Coevorden ook een paar honderd leerlingen op de been.

De politie voorkwam een spontane protestactie van leerlingen in Enschede. Circa 250 scholieren probeerden medescholieren van een andere school mee te krijgen om te protesteren.

Voorkomen

De komst van de politie zorgde ervoor dat de actie in de kiem werd gesmoord. Een school in Nieuw-Vennep stuurde alle leerlingen naar huis om een 'onbeheersbare situatie' te voorkomen.

De vakbond van leraren AOb liet weten niet blij te zijn met de relletjes onder scholieren. Wel ondersteunt de bond het doel van de leerlingen.

Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had liever gezien dat het massale scholierenprotest volgende week woensdag was gehouden. Dan spreekt de Tweede Kamer in een spoeddebat over dit onderwerp.

/LINK
Bekijk meer foto's op NU Foto.nl
Stuur jouw foto in

Scholieren in opstand

Tip de redactie