Nieuw onderzoek in zaak-Lucia de B. (video)

DEN HAAG - Er komt nieuw onderzoek in de zaak van de Haagse verpleegkundige Lucia de B.

Dat betekent dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad voorlopig niet zal vragen om de meervoudige moordzaak te herzien. De procureur-generaal adviseert de Hoge Raad.

Het bureau van de PG, het parket bij de Hoge Raad, vindt de uitkomsten van het onderzoek van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) op zich niet genoeg voor herziening van de zaak.

Baby

Het nieuwe onderzoek in opdracht van de PG moet uitwijzen of inderdaad sprake was van een vergiftiging met het hartmedicijn digoxine bij een half jaar oude baby. De dood van deze baby bracht de zaak-Lucia de B. in september 2001 aan het rollen. Pas als duidelijk is of er sprake was van vergiftiging, kan de PG zeggen of hij een herzieningsverzoek indient bij de Hoge Raad.

In het nader onderzoek betrekt de adviseur van het hoogste rechtscollege ook de constatering van de CEAS dat op de betreffende afdeling van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag meer kinderen stierven vóór de komst van De B. dan in de periode waarin zij daar werkte. Het gaat hierbij om oriënterend onderzoek, aldus de PG.

Toxicologen

Naar verwachting nemen de onderzoeken enkele maanden in beslag. De PG wil dat minstens drie internationaal bekende toxicologen erbij worden betrokken. Een officier van justitie gaat het onderzoek leiden, onder supervisie van het parket bij de Hoge Raad. Deze officier kan ook opsporingsambtenaren inzetten.

Vrijlating

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft nog geen besluit genomen over het verzoek van De B. om haar straf te onderbreken. Daarvoor is nog nader onderzoek nodig, zei een woordvoerder van Albayrak vrijdag. De staatssecretaris zal "zo snel als mogelijk" een besluit nemen.

De verpleegkundige deed dat verzoek nadat de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken het Openbaar Ministerie (OM) had geadviseerd bij de Hoge Raad te vragen om herziening van haar zaak. Volgens de advocaat van De B. toonde het rapport van de commissie aan dat er fouten van fundamentele aard zijn gemaakt.

Hersenbloeding

Hij wees er ook op dat de medische toestand van De B. zorgelijk is en dat ook dat reden moet zijn om haar tijdelijk vrij te laten. Vorig jaar maart werd ze getroffen door een hersenbloeding, waardoor ze aan de rechterzijde van haar lichaam verlamd raakte.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie