Files in de ochtendspits

DEN HAAG - Het matige weer, ongelukken in de buurt van Utrecht en niet werkende rijstrooksignalering rond Rotterdam leidden tot drukte op de Nederlandse wegen vrijdagochtend. Dat meldde een woordvoerder van de ANWB.

De stroomvoorziening van de regionale verkeersmanagementcentrale in Rhoon viel in de nacht van donderdag op vrijdag uit, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. "Waarschijnlijk gebeurde dit tussen 02.00 uur en 03.00 uur.

De storing was rond 09.00 uur verholpen. Het heeft dus zo'n 6,5 uur geduurd." De zegsman legde uit dat ook het noodaggregaat niet naar behoren functioneerde. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. "Daar doen wij nog nader onderzoek naar."

Ook de bruggen in de regio Rijnmond zijn aangesloten op de verkeerscentrale. Door het uitvallen van de stroom werden bruggen handmatig bediend.

Kruizen

De ontregeling veroorzaakte files op de A4, A15 en A16. De zegsman van de ANWB vertelde dat sommige borden boven de snelwegen kruizen lieten zien waardoor het leek alsof de rijstroken waren afgesloten, terwijl er niets aan de hand was.

Op de A12 Utrecht richting Den Haag stond tussen Waddinxveen en Nootdorp rond 10.00 uur een file van 12 kilometer. Volgens de ANWB heeft deze opstopping ook te maken met de ontregelde verkeerssignalering. "De weggebruikers zochten sluiproutes. Op de A12 is het druk omdat de mensen Rotterdam probeerden te vermijden."

In de ochtend was het zes keer zo druk als op een normale vrijdagochtend. Rond 08.45 uur stond het verkeer over 200 kilometer vast. Normaal is dit ruim 30 kilometer.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie