CAIRO - De halfbroer van president Saddam Hussein, Barzan al-Takriti, is gedood bij een Amerikaans luchtbombardement op zijn boerderij ten westen van Bagdad. Dat heeft een vriend gezegd tegen het Franse persbureau AFP.

Barzan was op 5 maart onder huisarrest geplaatst door Saddam in een presidentieel paleis. Bij de inname van Bagdad door de Amerikaanse troepen vluchtte hij naar zijn boerderij. Eerder had het Centraal Commando in Qatar al bekendgemaakt dat het huis van Barzan met zes precisiebommen was bestookt.

Barzan was hoofd van de Iraakse geheime dienst Mukhabarat van tot 1983 en ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève van tot 1997. De in Londen gevestigde mensenrechtengroep Indict wil hem laten vervolgen voor oorlogsmisdaden tegen Iraakse Koerden.

Volgens de groepering heeft hij ook persoonlijk meegedaan aan de moord op duizenden mannen van een stam in 1983. Verder zou hij als hoofd van de Mukhabarat verantwoordelijk zijn voor de deportatie, verdwijning en dood van etnische minderheden. Indict zegt dat hij ook opdracht heeft gegeven tot het vermoorden van Iraakse dissidenten in het buitenland.