'Veel marteling in Spaanse gevangenissen'

AMSTERDAM - De Spaanse autoriteiten negeren de "wijdverspreide" martelpraktijken in gevangenissen. Dat zegt Amnesty International in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het gaat niet om enkele geïsoleerde gevallen, zoals de overheid claimt, maar om structurele marteling en mishandeling van gedetineerden, claimt de mensenrechtenorganisatie.

ETA-verdachten

Klachten over marteling en mishandeling door Spaanse agenten hebben vaak betrekking op ETA-verdachten, maar volgens Amnesty worden allerlei soorten verdachten mishandeld. De laatste jaren lijkt bij mishandeling vaak racisme in het spel te zijn.

Amnesty haalde in haar rapport vijftien voorbeelden aan. Het gaat vooral om gevallen waarin agenten verdachten sloegen, of hen of hun verwanten dreigden met meer geweld. Een man die in 2003 in Lleida werd opgepakt bekende na uren gedwongen te hebben gestaan dan wel geknield ten onrechte dat hij een pinautomaat in brand had gestoken.

Genegeerd

Tussen 1980 en 2004 werd volgens Amnesty slechts juridische aandacht besteed aan 450 gevallen van mogelijke mishandeling en kwam het 85 keer tot een veroordeling. De overgrote meerderheid van gevallen van marteling en mishandeling wordt genegeerd, aldus Amnesty.

Amnesty raadt aan dat in Spaanse politiebureaus bewakingscamera's worden geplaatst en dat een commissie wordt ingesteld om de beschuldigingen te onderzoeken. In twee Spaanse regio's, Baskenland en Catalonië, worden al stappen genomen om camera's te introduceren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie