'Uitstelcommissie' krijgt vrije hand

DEN HAAG - De commissie van wijzen die het kabinet instelt om een besluit over het ontslagrecht uit te stellen, mag zich "zonder beperking" buigen over de vraag welke maatregelen nodig zijn om meer mensen aan het werk te helpen.

Dat blijkt uit de brief die minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De CDA-bewindsman was door de oppositie gevraagd om de Kamer nog voor het spoeddebat over ontslagrecht dat donderdagavond is gepland, te informeren over de opdracht van de commissie.

Advies

Er komt een commissie van "enkele gezaghebbende personen" die het kabinet voor 1 juni 2008 moet adviseren over hoe in 2016 80 procent van de beroepsbevolking aan het werk geholpen kan worden. Premier Jan Peter Balkenende maakte eerder deze week bekend dat met het instellen van de commissie een besluit over het ontslagrecht voorlopig van de baan is.

Overleg

Het overleg over het politiek gevoelige onderwerp zat al wekenlang muurvast in het kabinet. Maar ook na het aankondigen van de 'uitstelcommissie' blijken de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie niet helemaal op één lijn te zitten. Daar waar de PvdA meent dat de plannen om het ontslagrecht te versoepelen nu van tafel zijn, sluit Donner niets uit.

De CDA-minister heeft de afgelopen tijd steeds betoogd dat een vereenvoudiging van het ontslagrecht nodig is om meer mensen aan het werk te helpen. Volgens hem nemen werkgevers sneller personeel aan als ze weten dat ze er ook weer makkelijker vanaf kunnen.

PvdA

In een door de oppositie aangevraagd spoeddebat in de Tweede Kamer zei PvdA-vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer dat er met de partij in de toekomst niet valt te praten over de versoepeling van het ontslagrecht. "Ik kan niemand verzinnen die ons kan overtuigen van de noodzaak daartoe", aldus Hamer.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum liet zich niet duidelijk uit. Volgens hem is het onderwerp ontslagrecht "geparkeerd". Hij onderstreepte dat de commissie moet zoeken naar alternatieve oplossingen.

ChristenUnie

Ook Kamerlid Cynthia Ortega van de kleinste regeringspartij ChristenUnie stelde dat er naar "andere middelen" gezocht moet worden. Zij wees erop dat haar partij altijd heeft gezegd dat een versoepeling van het ontslagrecht er niet voor zorgt dat meer mensen aan het werk komen.

De oppositie had geen goed woord over voor de uitsteltactiek die door het kabinet is gekozen. Zo noemde GroenLinks-leider Femke Halsema de commissie "een schaamlap".

Tip de redactie