SP'ers kritisch over gezag Marijnissen

DEN HAAG - Binnen de SP is onvrede over de machtspositie van Jan Marijnissen. Een derde (36 procent) vindt dat de fractie- en partijleider te veel macht heeft. Een kwart meent dat je niet zonder problemen kritiek op de partijtop kunt hebben.

Dit bleek donderdag uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

Partijgelederen

De SP congresseert zaterdag in Rotterdam. Het mort al langer in de partijgelederen. Uit de enquête blijkt bijvoorbeeld dat twee derde (67 procent) vindt dat niet de partijraad, die naast Marijnissen vooral afdelings- en regiovoorzitters telt, maar de leden het hoogste gezag binnen de partij moeten worden.

Zes van de tien SP'ers maakt zich niet druk over de macht van Marijnissen. Vooral mannen stellen zich kritisch op. De enquête vond plaats onder 357 leden.

Functies

Volgens vier op de tien zouden de functies van fractie- en partijvoorzitter niet door een en dezelfde persoon uitgeoefend moeten worden. Maar twee derde gunt desondanks wel Marijnissen die dubbelfunctie.

Oudere leden (meer dan tien jaar) menen dat kritiek leveren op de partijtop zonder problemen blijft. Onder de jongere leden ligt dat anders. Onder SP'ers die maximaal twee jaar lid zijn, is de helft (52 procent) daar beducht voor.

Censuur

Een op de zeven leden kan een voorbeeld geven van censuur binnen de partij. Dan gaat het bijvoorbeeld om het niet plaatsen van ingezonden brieven of artikelen in het partijblad, de Tribune.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie