Van Middelkoop hekelt uitspraken PvdA

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) op de vingers getikt. Volgens de minister deed Eijsink de militairen geen recht toen ze eerder deze week kritiek op haar plan met Defensie afdeed als overgevoeligheid van "boys op de toys".

Dat zei de minister donderdag tijdens de behandeling van de Defensiebegroting van 2008 in de Tweede Kamer. Volgens Eijsink was de opmerking, die volgens de minister slecht is gevallen binnen de krijgsmacht, niet bedoeld voor het personeel.

Snijden

In dat plan stelt de PvdA voor fors te snijden in tanks en F-16's onder meer om geld vrij te maken voor personeel. Van Middelkoop zei geen voorstander te zijn van ingrijpen in wapensystemen. Hij mist in het plan samenhang tussen personeel en spullen die nodig zijn om te kunnen oefenen en werken. Ook gaf hij aan dat de ambitie van Defensie de komende jaren ongewijzigd blijft.

Wat Van Middelkoop betreft staat het huidige ambitieniveau dan ook niet ter discussie, wat de PvdA wel vindt. Volgens hem doet de Nederlandse krijgsmacht op dit moment veel in het buitenland maar kan Defensie alle taken aan. Wel zijn er enkele knelpunten die extra aandacht nodig hebben en die ook krijgen.

Opmerking

Hoewel de PvdA in het plan voorstelt al volgend jaar bijvoorbeeld F-16's te verkopen en daar geld voor inboekt, nam de minister genoegen met de opmerking van de PvdA dat het plan bedoeld is voor de lange termijn. Ondanks aandringen van het CDA, weigerde hij dan ook verder inhoudelijk op het plan in te gaan.

Hij wil het meenemen bij de "verkenningen" naar de ambities en de middelen voor Defensie die het kabinet de komende twee jaar wil verrichten en die een volgend kabinet zou moeten uitvoeren. Ook andere partijen kunnen daar eigen voorstellen inbrengen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie