Belgisch parlement vindt splitsen niet bespreekbaar

BRUSSEL - Een meerderheid van het Belgisch parlement wil de splitsing van het land niet bespreekbaar maken. Dat heeft de Kamer donderdagmiddag besloten.

Vorig jaar stemde de Kamer nog vóór het bespreekbaar maken van een wetsvoorstel van het Vlaams Belang dat de opdeling van België voorstaat.

Taboe

"Het einde van België is een taboe-onderwerp geworden", zei Vlaams Belang woordvoerder Tom Van Den Troost. Alleen zijn partij en de Lijst Dedecker stemden voor het bespreekbaar maken van het wetsvoorstel.

De leden van de Nieuw-Vlaamse Alliantie onthielden zich van stemming. Evenals drie leden van het CD&V, de partij van formateur Yves Leterme.

Onafhankelijkheid

"Als partij zijn wij ook voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen en dat houdt impliciet de splitsing van België in," zegt N-VA-woordvoerder Piet De Bruyn. "Maar wij proberen op het ogenblik in regeringsonderhandelingen tot een akkoord te komen dat ons helpt in de richting van die onafhankelijkheid. Die kans om succes te boeken zetten wij nu niet op het spel."

Daarom heeft de N-VA ook niet tegen gestemd. De Bruyn: "Een onafhankelijk Vlaanderen blijft een punt van ons geloof."

Dan moet er echter wel weer worden gesproken over een nieuwe regering en die formatiegesprekken liggen nu al twee weken stil. België zit ondertussen al 165 dagen zonder regering.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie