AMSTERDAM - Opiniepeiler Maurice de Hond moet van de rechter twee maanden de cel in als hij klusjesman Michael de Jong uit Deventer opnieuw beschuldigt van de moord op de weduwe Wittenberg.

De Hond meent dat de voor de moord veroordeelde Ernest Louwes ten onrechte in de gevangenis zit, en denkt dat De Jong de bejaarde vrouw om het leven heeft gebracht.

De voorwaardelijke celstraf van twee maanden is langer dan de eis. Het Openbaar Ministerie had één maand voorwaardelijke celstraf en een taakstraf voor De Hond gevraagd, wegens smaad.

Samen met een proeftijd van twee jaar vindt de rechtbank de voorwaardelijke straf voldoende afschrikwekkend. De Hond is te ver doorgeschoten, aldus de rechter. "De Hond heeft duidelijk grenzen overschreden om aandacht voor zijn acties te genereren."

De beschuldigde klusjesman zelf spande eerder deze maand ook een rechtszaak tegen De Hond aan. Daarin eist hij een schadevergoeding van 250.000 euro. Eerder werd De Hond al veroordeeld tot betaling van zo'n 120.000 euro, maar tegen die uitspraak ging hij in hoger beroep.